Coronaökning i Polen – tolv gruvor stängs

Coronaspridning vid en kolgruva i sydöstra Polen ligger bakom en kraftig ökning av sjukdomsfall i landet, enligt myndigheterna. Under helgen rapporterades 1 151 nya fall i landet, två tredjedelar av dem kan kopplas till Zofiówka-gruvan i Övre Schlesien. Nu stängs tolv gruvor för att stävja utvecklingen.

I början av mars infördes strikta restriktioner för att stoppa virusspridningen i Polen, och jämfört med andra europeiska länder har man relativt få dödsfall – 1 157 enligt Johns Hopkins-universitetet.

Men fortsatt många nya fall i regionen Övre Schlesien tyder på att man inte har passerat toppen än. Regionen är hjärtat för gruvindustrin i Polen, och över 4 000 personer har testat positivt för coronaviruset där.

På måndagen meddelade Polens vice premiärminister Jacek Sasin att tolv gruvor i regionen stängs i tre veckor, däribland två statliga gruvor som räknas som de största inom EU.

Stängningen tros inte påverka energiproduktionen i Polen, som har stora lager av både inhemskt och importerad kol.

På flera andra ställen i världen har viruset spridits i stor omfattning på arbetsplatser som exempelvis gruvor och fabriker. Verksamheten vid Mponeng-gruvan i Sydafrika, väldens djupaste guldgruva, stoppades då 164 fall av coronavirus upptäcktes där i slutet av maj. I USA har det förekommit minst 20 400 fall av covid-19 vid 216 anläggningar för köttbearbetning och minst 74 personer har avlidit, enligt Midwest Center for Investigative Reporting.

I slutet av april började Polen lätta på vissa coronarestriktioner och i slutet av maj fick en del barn återvända till skolan. Totalt har över 26 500 personer bekräftats smittade i landet.

TT