Dubbelt så många fuskar under hemmaplugg

Nästan dubbelt så många studenter i Uppsala har anmälts för fusk under årets vårtermin, jämfört med tidigare år.

Trots låsta datorer är det fritt fram för studenter att ha fusklappar på andra enheter.

Mellan 18 mars och 11 maj i år har 25 anmälningar inkommit – under motsvarande period förra året anmäldes endast 11 studenter, det rapporterar studenttidningen Ergo.

– Vi har definitivt anmält fler studenter än vad vi brukar göra under den här delen av vårterminen, säger Jakob Haglöf, studierektor vid institutionen för läkemedelskemi, Analytisk farmaceutisk kemi vid Uppsala Universitet till tidningen.

Speciallåsta webbläsare

Det är nu när elever gör allt fler tentor hemma som det misstänkta fuskandet ökar explosionsartat. Trots att universitetet använder sig av en låst webbläsare, Safe Exam Browser, som inte tillåter studenten att använda sin dator till annat än provskrivning under provtiden, så är det nu omöjligt att kontrollera att andra enheter inte används samtidigt för att möjliggöra fusk.

”Pluggade tillsammans”

I ett av fallen som anmälts under vårterminen står tre studenter misstänkta för samarbete. De har likadana förslag till lösningar på problemen i provet, och likadana fel på provet. I ett uttalande till universitetets disciplinära nämnd skriver en av studenterna att ”De alla pluggat tillsammans och skrivit sammanfattningar i ett dokument, men att de inte haft tillgång till det under själva skrivningen”.