Tysk varning för Nordstream 2-kollaps

Varningen utfärdas i samband med en delårsrapport från Uniper.

Trumpregeringen satte redan i vintras käppar i hjulen för arbetet med att färdigställa den sista delen av den 246 mil långa ryska gasledningen, med USA-sanktioner riktade mot företag som deltar i byggandet.

Sedan en tid pågår även förhandlingar i USA:s kongress om att bredda sanktionerna, så att de även skulle omfatta försäkringsbolag som försäkrar fartyg inblandade i projektet.

Stora lån

Bakom Nordstream 2 – som delvis är dragen genom svensk ekonomisk zon i Östersjön – står i första hand Alexej Miller, med nära band till president Vladimir Putin, och det statskontrollerade ryska gasmonopolet Gazprom. Men en rad europeiska energikoncerner – OMV, Wintershall, Shell och Engie – har liksom Uniper gått in med stora lån till gasledningsprojektet.

Hur mycket pengar Uniper faktiskt har lånat ut till Nordstream 2 är inte känt.

Fördubblad kapacitet

För snart tio år sedan invigdes en första rysk gasledning via Östersjön till EU, från Viborg i Ryssland till Greifswald i Tyskland, med namnet Nordstream. Den redan flera år försenade Nordstream 2-ledningen skulle fördubbla kapaciteten för leveranser av rysk gas till EU via Östersjön till 110 miljarder kubikmeter gas per år.

Kraftigt ökade gasleveranser direkt mellan Ryssland och Tyskland skulle innebära ett stort avbräck för särskilt Ukraina, som i dag är ett betydande transitland för rysk gas på väg till EU-marknaden.