Kraftig minskning av nya företag

Coronakrisen fortsätter att lamslå småföretagandet i Sverige. Under maj månad registrerades hela 12 procent färre nya företag jämfört med samma period i fjol, visar ny statistik från Bolagsverket som Visma har sammanställt.

– Fyra av fem jobb skapas i små och medelstora företag, men nu kämpar många av dem för att ta sig igenom coronakrisen. Därför är det viktigare än någonsin att svenskarna startar fler nya bolag som kan bidra till sysselsättning och välfärd, säger Boo Gunnarson, företagarexpert på Visma Spcs.

Totalt registrerades 4 955 nya företag i Sverige under maj månad. Det motsvarar en minskning med 12 procent jämfört med samma månad i fjol, då 5 602 nya företag registrerades. 

– I det här akuta läget måste Sveriges beslutsfattare vidta en rad åtgärder samtidigt. Just nu handlar det om att rädda så många företag som möjligt, men på längre sikt gäller det att skapa förutsättningar som gör att fler vågar och vill ta steget till eget företag, säger Boo Gunnarson.

Trots tvärbromsningen under våren ligger det svenska nyföretagandet på plus hittills i år jämfört med 2019. Mellan januari och maj i år fick Sverige 31 675 nya företag, en ökning med 4 procent jämfört med motsvarande period i fjol.

Färska siffror från kreditupplysningsföretaget UC visar också att den senaste tidens kraftiga ökning av konkurser har stannat av. Under maj ökade det totala antalet konkurser med 5 procent jämfört med samma månad förra året. Hotell- och restaurangbranschen är dock fortsatt hårt drabbad, med 54 procents ökning av antalet konkurser i maj.